Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patrick Swayze

27. 4. 2008

ako syn známé tanečnice a choreografky Patsy Swayzeové, která vedla v Houstonu taneční školu, se věnoval od dětství za její asistence pohybové průpravě. V jejím zdokonalování pokračoval posléze v New Yorku v Harknessově a Joffreyově baletních školách a jako člen souboru Eliota Felda. Na sportovní stipendium vystudoval San Jacinto College v Houstonu.

Profesionální uměleckou kariéru zahájil úlohou čarovného prince v zájezdové show Disney on Parade, ale upozornil na sebe teprve na Broadwayi ústředním partem tanečníka Dannyho Zuka v muzikálu Pomáda. Dřív než se výrazněji uplatnil před film. kamerou, vystupoval v TV, kde mu přinesla popularitu postava plantážníkova syna Orryho Maina, džentlmena a důstojníka armády Konfederace, jednoho z hrdinů historického seriálu Sever a Jih.

První větší film. roli, maloměstského rebela Darrela Curtise, vytvořil v dramatu o soupeření mládežnických gangů 50. let Outsideři (r. F. F. Coppola). Hvězdu z něho učinil světově úspěšný taneční snímek Hříšný tanec (r. E. Ardolino), v němž mohl dokonale využít své taneční i herecké schopnosti v postavě Johnnyho Castlea, tanečního instruktora z prázdninového letoviska. Pro tento film také napsal a nazpíval píseň She's Like the Wind (Ona je jak vítr).

Svou tělesnou zdatnost posléze prokázal v úloze krále mořských vln Bodhieho, přátelského vůdce losangeleského gangu surfařů, podezřelých z přepadení mnoha bank, v kriminálním thrilleru Bod zlomu (r. K. Bigelowová). Ve zcela odlišné poloze se představil v duchařské komedii Duch (r. J. Zucker), kde se zjevuje jako duch násilně zesnulého bankovního úředníka Sama Wheata, který naváže spojení se světem živých prostřednictvím média - bizarní černošky (Whoopi Goldbergová).

K nominovaným na Zlatý glóbus 1995 se přiřadil díky roli noblesního transvestity Vidy Boheme, který se svými společníky (Wesley Snipes a John Leguizamo) způsobí během víkendu malou revoluci mezi obyvateli jedné vesnice, v bláznivé převlekové komedii Tři muži v negližé (r. B. Kidronová).

Z jeho dramaticky náročnějších rolí vyniká zejm. postava amerického lékaře Maxe Lowea, hledajícího ztracenou rovnováhu a smysl života v chudobě indické periferie, v psychologickém snímku Město radosti (r. R. Joffé). Od 1975 je P. S. ženatý s finskou tanečnicí a herečkou Lisou Niemiovou, po jejímž boku hrál ve sci-fi filmu Ocelový úsvit (r. L. Hool).

Filmografie:
2005  Icon   ...Jason Monk
2005  Univerzální uklízečka (Keeping Mum)    ...Lance
2004  Dirty Dancing: Havana Nights   ...Dance Class Instructor
2004  Legenda o Jiřím a drakovi (George and the Dragon)    ...Garth
2003  11:14   ...Frank
2003  One Last Dance   ...Travis MacPhearson
2002  Probuzení v Reno (Waking Up in Reno)    ...Roy Kirkendall
2001  Green Dragon   ...Gunnery Sergeant Jim Lance
2001  Donnie Darko (Donnie Darko)    ...Jim Cunningham
2000  Lulu se vrací (Forever Lulu)    ...Ben Clifton
1998  Letters from a Killer   ...Race Darnell
1998  Černý pes (Black Dog)    ...Jack Crews
1998  4th Annual Screen Actors Guild Awards   ...
1995  To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar   ...Vida Boheme
1995  Tři přání (Three Wishes)    ...Jack McCloud
1995  Tall Tale   ...Pecos Bill
1994  Heaven & Hell: North & South, Book III   ...Orry Main
1993  Táta lump (Father Hood)    ...Jack Charles
1992  City of Joy   ...Max Lowe
1992  Amazing Stories: Book Three   ...Eric David Peterson (segment "Life on Death Row")
1991  Bod zlomu (Point Break)    ...Bodhi
1990  Ghost   ...Sam Wheat
1988  Tiger Warsaw   ...Chuck 'Tiger' Warsaw
1987  Hříšný tanec (Dirty Dancing)    ...Johnny Castle
1987  Steel Dawn   ...Nomad
1986  Youngblood   ...Derek Sutton
1984  Red Dawn   ...Jed Eckert
1984  Grandview, U.S.A.   ...Ernie 'Slam' Webster
1983  Sedm neohrožených (Uncommon Valor)    ...Kevin Scott
1983  Horečka sobotní noci 2 (Staying Alive)    ...Dancer/extra
1982  Renegades, The   ...Bandit
1981  Return of the Rebels   ...K.C. Barnes
1980  Comeback Kid, The   ...Chuck
1979  Skatetown, U.S.A.   ...Ace Johnson
     
 
  2 3 4 5 6 7 8 9  
 
Patrick Swayze